Belgisch hardsteen vloeren

Belgisch blauwsteen uit Henegouwen wordt al ruim 130 jaar door Carrieres du Hainaut gewonnen op een diepte van maar liefst 75 meter en wordt voor allerlei toepassingen gebruikt.

Voordelen Belgisch hardsteen

  • Oneindig veel mogelijkheden in de bewerking
  • Elke tegel is uniek vanwege de fossielen en aders
  • Er is voor elk interieur een geschikte bewerking
  • Een Belgisch hardsteen is niet te vergelijken met keramiek
Afspraak maken
50+ varianten tegels
Grote voorraad
Persoonlijk contact
Levenslang woonplezier
400 m2 showroom
50+ varianten tegels
Grote voorraad
Persoonlijk contact
Levenslang woonplezier
400 m2 showroom
belgisch hardsteen vloer

Gezoet, getrommeld of gepolijst Belgisch hardsteen?

Dit zijn slechts drie verschillende bewerkingen die mogelijk zijn op de hardsteen uit België, maar er zijn naar schatting zo’n 80-90 bewerkingen mogelijk op het gesteente. Elke bewerking heeft zijn eigen uitstraling en vaak ook zijn eigen onderhoudsadvies.

De bewerkingen in het Belgisch hardsteen zijn grofweg te verdelen in twee varianten, namelijk strak gezaagde tegels met rechte randen en verouderde tegels met een verouderde of getrommelde rand. Wilt u meer weten over de bewerkingen van het Belgisch hardsteen, bekijk dan ons overzicht van de meest gangbare bewerkingen in het Belgisch hardsteen die bij Kersbergen zijn te verkrijgen.

Afspraak maken

Gezoet Belgisch hardsteen?

Deze bewerking is één van de meest bekende bewerkingen in het Belgisch hardsteen. Door het oppervlak van de Belgisch hardsteen vloer te schuren met schuurpads en water, ontstaat er een glad oppervlak. Afhankelijk van de grofheid van de schuurpads, ontstaat er een licht blauwe of bijna zwarte vloertegel van hardsteen. Andere benamingen voor deze bewerkingen zijn Belgisch hardsteen licht blauw gezoet en donker gezoet Belgisch hardsteen.

Getrommelde hardsteen vloer

Een getrommelde vloer van Belgisch hardsteen wordt gekenmerkt door de licht gebrokkelde randen van elke tegel. Dit wordt veroorzaakt door de trommelmachine. In deze machine worden de tegels geplaatst, samen met kleine keramische keien die door trillingen tegen de hardsteen tegels stoten. Hierdoor ontstaat de verouderde rand en geeft het de hardsteen tegels een licht patina.

De hardsteen tegels kunnen in diverse stadia van het bewerkingsproces worden getrommeld. Wanneer de tegels direct na het zagen in de trommelmachine worden geplaatst, ontstaat er een vloertegel met zichtbare zaaglijnen en een verouderde rand. Deze bewerking wordt ook wel Enostyle licht aspect genoemd. Als de tegels na dit proces nog worden geborsteld, dan ontstaat de bewerking Enostyle donker aspect.

Als u de zaaglijnen in het Belgisch hardsteen niet wilt zien, kunt u er ook voor kiezen om de tegels eerst te laten zoeten. Door de tegels eerst met water te schuren, verdwijnen deze zaaglijnen en ontstaat er een meer egaal oppervlak. Wanneer de vloertegels daarna in de trommelmachine worden geplaatst, ontstaat er een vloertegel met een vrij egale kleurtint met licht verouderde randen. Deze bewerking wordt ook wel Belgisch hardsteen soft finish genoemd. Een variant waarbij de tegels eerst donker worden gezoet en daarna wordt getrommeld, wordt ook wel de Efesus bewerking genoemd.

Wilt u onze producten komen bewonderen?

Kom langs in onze showroom voor een goed en eerlijk advies

Afspraak maken