Home  Antieke schouwen

Antieke schouwen

 Een schouw is gemaakt van materiaal dat tegen hoge temperaturen kan. In huizen van welgestelden was de schouw vaak een pronkstuk vervaardigd uit gebeeldhouwde steen zoals marmer.

De open haard onder een schouw is in veel huizen naderhand vervangen door een kachel, waarbij de kap gehandhaafd bleef. Deze werd aangepast en aangesloten op de rookafvoer van de kachel en functioneerde daarna verder als schoorsteen. De schouw was met de komst van de kachel niet meer noodzakelijk, maar het was een centraal onderdeel van het interieur geworden waaraan men waarde hechtte.

Vaak werd ook Naamse steen, ook wel Namense steen gebruikt voor het creëren van schitterende schouwen. Deze steensoort, dat veel vergelijkingen toont met het Belgisch hardsteen, is een zeer harde kalksteen die diep blauw/zwart van kleur is. Af en toe kunnen er net als bij het Belgisch hardsteen witte aders, ook wel spieren genoemd, en witte plekken voorkomen. Fossielen vind je echter niet in de Namense steen.Kersbergen -De Zodeslagen 5 -4233 GK Ameide (Zuid-Holland) Nederland
info@kersbergen.nl -Tel: 0183-600993 -Fax: 0183-600393